София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ОСНОВЕН РЕМОНТ НА НДК ЗА ГОСТИТЕ ОТ ЕВРОПА

РЕНОВИРАНЕТО НА СГРАДАТА ЩЕ СТРУВА 40 МЛН. ЛВ.

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

България се готви да посрещне около 200 събития за българското председателство в ЕС през 2018 г. Това стана причина за започването на ремонтните дейности по най-познатата столична сграда за подобни мероприятия – Националния дворец на културата.
След множество предупреждения, че НДК трябва да се реновира, дойде време и това да се случи, но не по искане на столичани, а по повод приемът на гости от Европа.
Сградата на НДК не е ремонтирана от самото й откриване през 1981 г. За реновиране са предвидени 40 млн. лв. По мнение на специалисти са нужни подмяна на електро и ВИК инсталацията, поставяна на поне 1 200 охранителни камери, разширяване и обновяване на зали.
Към момента от 58 асансьора работят само 24, а част от осветлението, тонколоните и преводаческите системи на седалките в Зала 1 също плачат за подмяна.
В продължение на 6 месеца през 2018 г. страната ни ще е домакин на около 200 събития, като се очаква част от тях да се проведат в резиденция „Бояна“, която също ще бъде подложена на подобрителни дейности.
В момента текат ремонтни дейности по парка край НДК. Очаква се те да бъдат завършени докрая на годината.