София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва Петия юбилеен Балкански винен фестивал

Всички 12 страни от Балканите взимат участие в представянето на над 500 вина

8 годиниРазвлечение 1 Боряна Райчева

Стартира Петото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал. България е домакин на събитието, което тази година събира всички 12 страни от Балканите. Специално участие ще вземат Израел и Молдова. Всички любители на изисканата напитка ще могат да дегустират над 500 вина от различни държави през този уикенд. Мероприятието се извършва съвместно с Българската търговско-промишлена палата.

Сортовете вина, които ще бъдат представени, са отглеждани в 25 изби.
По думи на председателя на Балканския международен винен конкурс и фестивал Константинос Лазаракис, форматът, който показва най-доброто от гроздовата напитка на Балканите, е единствен по рода си. Той се отличава от други подобни изложения с обединяването на всички страни от Балканите, като целта е да се покаже на света богатството на сортове и класата на виното по тези земи.

По думи на създателя на конкурса, домакинството на България ни поставя във фокуса на световната общност.
Разнообразието от сортове ще бъде оценявано от четирима Masters of Wine и други международни специалисти. Любителите на хубавото вино ще могат да се насладят на двудневен маратон по дегустация. Изложението започва в 12:00 ч. на 28 май. Евроком е медиен партньор на събитието.