София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва подаването на формуляри за Зелена карта

Документите се попълват по електронен път

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От 12 ч. на 3 осктомври до 12 ч. на 7 ноември 2017 г. българите могат подават формуляри по програмата на САЩ за разнообразяване на имигрантския поток (DV) за 2019 г., позната като лотарията за Зелена карта, съобщиха от посолството на САЩ в София.

Документите се подават по електронен път на dvlottery.state.gov. Не се приемат изпратени по пощата заявки за участие.

Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр за участие в програмата. След попълването му участниците получават официален номер на потвърждение на регистрацията си. Те трябва да запазят този номер до 30 септември 2019 г., защото само чрез него могат да проверят дали са изтеглени в лотарията.

Всички участници могат да проверят статуса на заявката си за участие чрез функцията Entrant Status Check на сайта dvlottery.state.gov след 1 май 2018 г. Изтеглените участници, които отговорят на указанията, ще получат информация за насроченото интервю за имигрантска виза също чрез Entrant Status Check.

От посолството на САЩ припомнят, че съобщения до тези, които са изтеглени, не се изпращат по електронна или обикновена поща. Посочват, че със сигурност е измама писмо или имейл, в което се твърди, че получателят е спечелил зелена карта или му се обещава зелена карта и че не се дължат такси.

Инструкциите за лотарията за зелена карта са публикувани на английски и на български в сайта на посолството bg.usembassy.gov. При нужда от допълнителна информация въпроси могат да се задават в имейл на адрес iv_sofia@state.gov.