София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАЙНИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

Земеделските производители могат да подават документи за компенсация на разходите

9 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Започва приемът по Програмата за контрол на вредителите по трайните насаждения. Земеделските производители могат да подадат документи за компенсация на разходите през зимния период. Заявления ще се приемат до 27 февруари 2015 г.
Заявления ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на едноличните търговци или на физическите лица, както и по адрес за юридически лица.
Отпусканата сума за помощ е в размер на 270 лева на хектар, като от средствата могат да се възползват всички малки и средни предприятия, които отглеждат трайни овощни насаждения от костилков или семков вид.
Помощта се отпуска за закупуване на продукти за растителна защита и за унищожаване на вредителите през зимата. Третирането се осъществява след като преминат студените дни като максималният период е докато набъбнат пъпките на овошките.
По Програмата ще се финансират само разходи за растителна защита, които са извършени преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала и съответно след подадено заявление за подпомагане.
Държавният фонд ще изплаща помощта по предоставени фактури за купуване на продукти за растителна защита, издадени след подаване на документите в областните дирекции.