Гледай
на живо

Започва процесът срещу каталунските сепаратисти

12 сепаратистки лидери ще се изправят пред съда

Започва процесът срещу каталунските сепаратисти 12 каталунски сепаратистки лидери ще бъдат изправени днес пред Върховния съд на Испания заради ролят... thumbnail text

12 каталунски сепаратистки лидери ще бъдат изправени днес пред Върховния съд на Испания заради ролята им в неуспелия опит за обявяване на независимост на Каталуния преди 16 месеца, който дълбоко раздели страната и предизвика най-голямата политическа криза от десетилетия, информира агенция "Ройтерс".

Стотици полицаи, включително от антитерористичните части, са разположени около сградата на Върховния съд в центъра на Мадрид. Подсъдимите, които са обвинени в бунт и злоупотреба с обществени средства, няма да говорят пред съда в първия ден от процеса, който е предвиден за процедурни въпроси. Деветима от обвиняемите са в затвора без право да излязат под гаранция от края на 2017 г. и началото на 2018 г.

Опитът за обявяване на независимост на Каталуния през октомври 2017 г. дойде след референдум, който бе проведен въпреки съдебна забрана и който разгневи останалата част на Испания. Употребата на полицейски палки и гумени куршуми срещу протестиращи в деня на гласуването шокира Испания и света, припомня "Ройтерс".

Привържениците на обвиняемите казват, че те са политически затворници и че съдебният процес е политически. Правителството отхвърля тази теза, като посочва, че обвиняемите са нарушили закона, а съдиите разглеждат случая без политическа намеса, в съответствие с върховенството на закона.

Сепаратистите призоваха каталунците да спрат за кратко работа днес по обяд в знак на протест срещу процеса и да се включат в митинг в Барселона довечера. Друга голяма демонстрация е планирана за неделя, а за 21 февруари - обща стачка.

Припомняме, че политическата десница организира масов протест в неделя в Мадрид против евентуални отстъпки към подкрепящите независимостта каталунски партии от страна на премиера социалист Педро Санчес. Дясноцентристката партия "Граждани" свика в неделя друг митинг в Барселона "в защита на конституцията".

Подкрепящият независимостта ръководител на регионалното каталунско правителство Ким Тора, който ще присъства на откриващата сесия на съдебния процес, призова за оправдаване на подсъдимите. Държавният прокурор иска присъди затвор до 25 години.

Съдебният процес започва в момент, когато правителството на малцинството на Педро Санчес се нуждае от подкрепата на каталунските партии, за да одобри в сряда бюджета за 2019 г., отбелязва "Ройтерс". До момента каталунските партии са обявили, че ще блокират закона, заради отказа на Санчес да обсъжда независимостта. Провал при гласуването на бюджета вероятно ще предизвика предсрочни избори тази година, посочва агенцията.

Деветима от тях са в затвора, обвинени в бунт и злоупотреба с държавни средства. Ако вината им бъде доказана ги очакват до 25 години затвор. Мадрид не призна допитването. По време на гласуването имаше сблъсъци между полиция и граждани. Стигна се до сериозна политическа криза и няколко месеца по-късно беше задействан член 155 от испанската Конституция, по силата на който Мадрид пое управлението на Каталуния. Един от свидетелите по делото е бившият премиер на Испания Мариано Рахой. За днес в Барселона са насрочени протести.