София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започва проверка на трите енерго дружества

Проверката е на КЕВР и Министерство на енергетиката

5 годиниОбщество 27 Боряна Райчева

От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества, които трябва да приключат до 25 януари. Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Проверките са предприети от Министерство на енергетиката и КЕВР и ще проследят как дружествата формират цената на тока.

„Обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР – ще следят за лицензионните дейности на дружествата“, каза министър Петкова.

По думите й, тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество.

,,Има и втора мярка. И тя е, че още в понеделник свиквам в ръководителите трите енергийни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, както и трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електоенергия. За участие в заседанието съм поканил и министър Петкова'', заяви от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов.