София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва реставрацията на прочутата Шишманова баня в Търново

Ще се превърне в среда за открити уроци по история

8 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Започва реставрация, консервация и експониране на прочутата Шишманова баня в квартал „Асенов” във Велико Търново. Тя ще се превърне в среда за „открити” уроци по история. Възстановяването на обекта ще се извърши по проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие”. Стойността на проекта, който трябва да се реализира до 30 април 2017 година, е 724 935 лева. Средствата се осигуряват по финансовия европейски механизъм на Норвежката програма. Обектът, който е публична общинска собственост, има статут на „единична недвижима културна ценност” и попада в категория „национално значение”. Банята е наречена „Шишманова”, тъй като се счита, че е останала от времето на последния български владетел от рода Шишмановци преди падането на Търново под турско робство.
„Аварийните мерки започват с укрепване на основните й зидове от запад.
Консервационната намеса се изразява в моделирано надзиждане на останалите зидове и възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Въз основа на запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания ще бъде осъществено възстановяване на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Ще се моделира надзиждане при входа на южния зид и на източния зид. Ще бъде изградена преграда, която да изолира обекта от улицата. Ще се изгради стабилна покривна конструкция, гарантираща защитата на оригинала. Предвидени са мерки за благоустрояване на терена около паметника и мерки, които да подчертаят уникалността му”, обясниха от общинската управа в старата столица.
Шишмановата баня ще бъде включена и в туристическия маршрут между храмовете „Св. 40 мъченици”, „Успение Богородично”, „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в болярския град.