София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва срещата на Г-7

Срещата на високо ниво ще се проведе във Франция

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Срещата на Г-7 се открива в Биариц: Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с лидерите на САЩ, Канада, Италия, Япония, Германия и Великобритания в събота вечерта. Разговорите ще започнат с работна вечеря, на която държавните и правителствените ръководители могат в неформална атмосфера да започнат дискусии по най-интересните си проблеми, а работата на пълен работен ден ще започне в неделя.
Франция, по инициатива на която този клуб е създаден през 1975 г. и която тази година играе ролята на приемащата страна, определи опазването на околната среда и предотвратяването на климатичното затопляне, както и борбата срещу неравенството в света като основни области на работа. Както и в предишните години, вземането на решения на най-високо ниво беше предшествано от множество срещи на съответните министри, по време на които бяха договорени ключови предложения и проекти на документи. Става дума за промяна на правната рамка за по-добра защита на правата на жените, особено в африканските страни, засилване на подкрепата на страните от Сахел както в областта на сигурността, така и в икономиката, както и защита на биоразнообразието на планетата. Голямо внимание ще бъде обърнато на проблемите на глобалната сигурност, включително борбата срещу тероризма и екологичните престъпления, както и защитата срещу кибер заплахите. Отделно лидерите ще обсъдят нови предизвикателства в областта на цифровите технологии, включително развитието на изкуствен интелект.
Още преди прехода на председателството на Г-7 във Франция, Макрон призна, че при настоящите обстоятелства е невъзможно да се вземат решения, влияещи на света само с усилията на основните участници в Г-7, и покани Австралия, Буркина Фасо, Египет, Индия, Сенегал, Руанда, Чили и Южна Африка да участват в консултации по въпросните теми. Макрон отправи покана и към лидерите на десет международни организации, включително Организацията на обединените нации, Африканския съюз, Световната банка, Франция, представя като усилия за актуализиране на формата на G7 и по-широко покритие на мненията по няколко ключови въпроса. Със същата цел през цялата година френските власти активно включиха представители на гражданското общество в лицето на неправителствените организации (НПО) и бизнеса в подготовката на срещата на върха.