София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва срещата на лидерите от Г-20

Очакват се разгорещени дебати по темата за климата

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

В Аржентина започва срещата на лидерите от Г-20. До 1 декември държавни и правителствени ръководители на 19-те най-влиятелни държави в света и на Европейския съюз ще обсъждат в Буенос Айрес горещи теми като търговията, климата, миграцията.

Очаква се разгорещени спорове да има по темата за климата. Основен защитник на идеята за борба срещу климатичните промени е Франция и нейният президент Еманюел Макрон.

По време на срещата лидерите на Г-20 ще проведат десетки двустранни срещи. Може би най-голямо внимание ще бъде фокусирано върху разговорите между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин.

Планираната среща и между Тръмп и Путин обаче няма да се състои. След сблъсъка между Русия и Украйна американският президент обяви, че отменя планираната двустранна среща с руския държавен глава. От Кремъл изразиха съжаление за отменената среща, посочвайки, че президентът на Руската федерация все още е готов за нови контакти с американския си колега. Междувременно, в Буенос Айрес, Владимир Путин ще се срещне с европейските лидери, които също осъдиха разрастването на конфликта с Киев.  

Германският канцлер Ангела Меркел ще пропусне откриването на срещата на Г-20 заради техническите проблеми със самолета ѝ, съобщи в четвъртък агенцията DPA , позовавайки се прессекретаря на германското правителство.  

Самолетът кацна снощи аварийно на летището в Кьолн заради повреда в комуникационните системи. Екипажът е бил принуден да използва сателитен телефон за връзка  с диспечерите. Опасност за канцлера не е имало. Германски правителствен самолет ще откара двамата държавници в Мадрид. Там те ще се качат на пътнически полет до Буенос Айрес, казаха източници от делегацията им.

Самата Меркел отбеляза високия професионализъм на екипажа на самолета и подчерта, че не се съмнява в надеждността на правителствените машини.  

Около 22 000 аржентински служители на правоохранителните органи са ангажирани с поддържането на реда в дните на срещата на високо равнище. Зоните около изложбения център Costa Salguero, където ще се проведе срещата, както и хотелите, в които ще бъдат настанени делегациите, ще бъдат затворени както за автомобили, така и за минувачи през следващите два дни.

Около 3000 журналисти от 46 страни по света са получили акредитации за срещата на върха на Г-20. Повечето заявления са от Аржентина (над 700), САЩ (повече от 500) и Китай (повече от 190). Руските журналисти са 175.