София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва ваксинацията за нодуларен дерматит в Северна България

Според БАБХ животните в Южна България са ваксинирани

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Следващата седмица започва ваксинацията срещу Заразен нодуларен дерматит в Северна България. Предстои да бъдат доставени 350 хиляди дози ваксина, а количеството ще се използва за покриване на цялото поголовие от едри преживни животни в страната. След ваксинацията в рамките на 28 дни животните ще придобият имунитет. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Животните в Южна България са ваксинирани. БАБХ призова да се спазват предприетите мерки и по-специално – наложените ограничения. Забранено е свободното придвижване на едри преживни животни в цялата страна. Клането в Северна България се осъществява в месодобивни предприятия в същата област, а при липсата на такова предприятие в съседна, с изключение на областите с установени огнища на Заразен нодуларен дерматит.

Клането на едри преживни животни от Ловеч и Враца – областите, в които е установен нодуларен делматит – ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област. Клането се извършва задължително след съгласуване с приемащата кланица и разрешение от ЦУ на БАБХ, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка.

Суровото мляко, добито в обект с констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит се унищожава. Млякото от останалите ферми се преработва в млекопреработвателни предприятия на територията на страната. Трябва да се извършва дезинфекцията на транспортните средства, които превозват сурово мляко, на изхода на всеки посетен животновъден обект или млекосъбирателен пункт.