София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започват разследвания в болнични заведения

Те са за безстопанственост

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Започват 7 разследвания за безстопанственост след проверката на болниците, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова . Това са резултатите от направена проверка на финансовото състояние на болнични заведения.
Проверка е направена от Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването. Тя започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната.

" Данните сочат, че са извършили престъпни, според нас, деяния на територията на 7 отделни населени места, поради което прокурори от Върховната касационна прокуратура образуваха шест досъдебни производства, а Софийската градско прокуратура – седмото. Всички досъдебни производства са за извършено престъпление „ безстопанственост “, по смисъла на ч.219 от НК и считаме, че данните, които до настоящия момент са били събрани, сочат за престъпна дейност, която е започнала през 2010 година“, заяви Арнаудова.

Тя уточни, че 6-те производства са за МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ „Д-р Черкезов“-Велико Търново и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-Кърджали. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство и в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Припомняме ви, че на пресконференция здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници.

По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.

Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестени от Министерство на здравеопазването до края на месец март.