София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започват Великите пости

Пречистване на тялото и душата

пропускане
5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес е първият ден от Великият пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница. Той продължава 7 седмици и приключва с Великден. Те символизират четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, където той отива, за да се очисти от изкушенията на Дявола. Постите приключват със Страстната седмица, а след това и с най-светлия християнски празник - Възкресение Христово - Великден.

Смята се, че Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното, в което човек да се покае за лошите си дела и да потърси как да ги изкупи и как да тръгне по нов път.

По време на постите човек пречиства както тялото си от блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения, така и от лоши помисли. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

През първата седмица, от понеделник до събота включително, се спазва строг пост - растителна храна без олио и вино. В събота (Тодоровден) се взема Свето Причастие.

През втората седмица в сряда и петък е строг пост. В събота и неделя е позволено олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.

В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително е строг пост, събота и неделя - олио и вино.

По време на четвъртата, петата и шестата седмица се спазват постите, както през втората - в сряда и петък е строг пост, а в събота и неделя - олио и вино. В съботата на шестата седмица, Цветница или Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.

И през Страстната седмица, от понеделник до събота включително, постът е строг. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.