София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиненият в тероризъм Мурад Хамид поиска да бъде екстрадиран

"Държат се с мен като с куче, искам справедливост“, заяви зетят на атентатор от „Шарли Ебдо“

8 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Софийски градски съд се произнася до вторник по исканата от френските власти екстрадиция на Мурад Хамид. 20-годишният френски гражданин е заподозрян за участие в организирана престъпна група, подготвяла терористични актове. Влизайки в залата той заяви:„Искам справедливост“

Пред съдебния състав Хамид поиска делото да се разглежда без присъствието на журналисти. Магистратите обаче не приеха желанието му. Според прокуратурата, цитираща Европейската заповед за арест, той е напуснал Франция на 25 юли с цел – присъединяване към бойците от „Ислямска държава“. Започнал е да посещава сайтове за тероризъм и се е готвил да стане джихадист в Сирия или Ирак.

За подобно деяние френските закони предвиждат до 10 години затвор.
Самият Хамид се съгласи да бъде незабавно експулсиран в родината си. Причината – в България не са спазвани правата му, а в ареста не са му давали напитки. Изглежда по всичко, че тук не съществува презумпция за невинност, отсече още 20-годишният французин и повтори, че е жертва на несправедливост само заради „прости съмнения“. "Държали са се с него като с куче, нали го чухте", заяви адвокатът му Драгомир Александров.

Мурад Хамид е зет на един от атентаторите, нападнали редакцията на френското издание „Шарли Ебдо“ - Шариф Куаши. Даденото съгласие за екстрадация, 20-годишният френски гражданин може да оттегли в тридневен срок.