София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заподозреният за атаката в Осло е имал крайнодесни възгледи

Той е убил и доведената си сестра

пропускане
5 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Заподозреният извършител на стрелбата в джамия в предградията на Осло в събота е симпатизирал на крайнодесни идеологии във виртуалното пространство, съобщават от местната полиция в конференция за медиите в неделя.

Старши полицейски офицер Руне Скьолд е заявил пред репортери, че заподозреният извършител е 20-годишен норвежец, който е изразявал симпатии към хора като Видкун Квислинг, основател на крайнодясната партия Национално единение и ръководител на фактическото правителство на Норвегия по време на окупацията на страната от Германия между 1940 и 1945 г.

От полицията в Осло заявиха, че нападнието официално се разглежда като „възможен терористичен акт“.

Мъжът е обвинен в убийството на една жена, намерена мъртва в дома му и също така е обвинен в опита за убийство в джамията в ислямския център Ал-Ноор в предградията на Осло.

Малко след извършената атака в събота, органите на реда откриха тялото на млада жена в дома на заподозрения в Баерум. От полицията съобщиха още, че жертвата е 17-годишната доведена сестра на убиеца.

Заподозреният извършител е бил спрян от 65-годишен мъж на име Мохамед Рафик.

Свидетел на инцидента, който се е намирал в дома си по същото време, е заявил, че при началото на стрелбата в джамията е имало само трима възрастни души.