София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Запор над имуществото на Миню Стайков

Целта - обезпечаване на предвидената по закон конфискация

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Имуществото на бизнесмена Миню Стайков е запорирано по искане на Апелативния специализиран наказателен съд. Наложена е възбрана върху дружествени дялове, банкови сметки, множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Целта на запора е обезпечаване на предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) за престъпленията, за които той е обвинен – ръководене на организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г. Те са обвинени в извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Според съдебния състав може да се  направи обосновано предположение, че престъпната група е съществувала с цел престъпленията, за които прокуратурата е повдигнала обвинения.

В самото съдебно заседание Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар.

С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

Миню Стайков и още двама от участниците в групата са с наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и остават в следствения арест. Стайко Стайков се издирва.

Прокуратурата подозира Миню Стайков и за източване на еврофондове.  

Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”. За това вече е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства.