Гледай
на живо

Запорираха имуществото на Арабаджиеви

Главният прокурор иска забрана за производство на цигари без бандерол

Запорираха имуществото на Арабаджиеви Цялото имущество на семейството Арабаджиеви е запорирано. Това стана ясно вчера от изказването в пар... thumbnail text
Цялото имущество на семейството Арабаджиеви е запорирано. Това стана ясно вчера от изказването в парламента на заместник-главния прокурор Иван Гешев.
 
Припомняме, че в края на август беше извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. 10 души, сред които и синът му Вълчо, бяха задържани. Ветко и Маринела Арабаджиеви обаче не бяха открити в страната и са обявени за издирване.
 
Обвиненията  срещу тях са  за създаване на организирана престъпна група за укриване на данъци и контрабанда с цигари. По думите на Гешев разследването на случая върви на пълни обороти, като се разпитват още свидетели и се назначават експертизи.
 
Относно издирването на съпрузите Араабджиеви Гешев коментира, че  те най-вероятно очакват ситуацията да се изясни, да разберат с какви точно доказателства разполагат разследващите и едва тогава да се върнат в страната.
 
Разследването срещу Арабаджиеви повдигана важният въпрос за производството на цигари без бандерол, което се оказва, че на този етап в България не е престъпление. В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров поиска промяна в закона, която да доведе до криминализиране на това деяние, тъй като в момента страната ни дори изнася машини за производство на цигари в чужбина.
 
Част от решението на този проблем главният прокурор вижда чрез променяме на режима за регистрация на машините за производство на цигари.