София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Запорирани са 40 млн. лева от сметки на БДЖ

Министерството на транспорта търси решение

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Дружеството „Български държавни железници“, което от години е в затруднено финансово положение, от края на миналата седмица е и със запорирани 40 милиона лева от сметките си. Това съобщи пред БНТ заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев.

 

Търси се решение, за да може да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в Холдинг БДЖ", коментира  още Занчев.

 

Той уточни още, че решението се чака от финансовото министерство. Към момента остатъкът от просрочения дълг по втория облигационен заем  на дружеството е в размер на 103 милиона лева.

 

За съжаление ние водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус.“, обясни още Занчев.

 

Отношение по казуса с БДЖ взеха и от левицата. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски заяви пред журналисти, че ръководството на компанията не спазва Закона за обществените поръчки, като тако нанася щити на дружеството за милиони левове.

 

Той добави още, че БСП е сезирала Главния прокурор за тези нарушения. „Въпреки намесата на правоохранителните органи, ръководството на БДЖ продължава да сключва договори, без да обявява обществени поръчки. Явно е, че в дружеството законите не важат, защото ръководството сключва и застраховки на релсовия състав, и на имущество без обявяване на обществена поръчка”, обяви той.