София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заради схемата „Училищно мляко“: Държавата отива на съд

Асоциацията за здравословно хранене вижда лобизъм в наредбата

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Асоциацията „Здравословно хранене за децата“ ще съди държавата заради Наредбата за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, заяви зам.-председателят на организацията Иван Дойчев пред OFFNews.

Според него Наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения е чист лобизъм, който дава неконкурентно предимство на няколко производители пред малките търговци.

Иван Дойчев напомни, че целта на програмата е децата да изградят навик за здравословно хранене, като консумират млечни продукти и плодове в училище, но държавата е направила така, че тази програма да облагодетелства определи фирми.

След измененията в Наредбата за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ 3 млекопреработвателни дружества си разделиха 52% от учебните заведения в България, на които да доставят.

Според зам.-председателя на асоциацията, аргументът на министъра на земеделието Румен Порожанов да промени наредбата е добавената стойност да остане при производителя.

Друга причина за промените е да се даде възможност производителят да извършва директна доставка на учебното заведение. По този начин се избягва рискът млечните продукти да минават през търговеца.

Според него целта на държавата е да затрие малкия и среден бизнес, който си е изкарвал прехраната от работата по двете схеми - "Училищен плод" и "Училищно мляко", и да ги остави в ръцете на няколко олигарси.

Запитан дали по този начин има опасност да се влоши качеството на млечните продукти за училищата, Дойчев посочи, че това е възможно и даде за пример „Млечни продукти Тракия", които трябва да доставят грубо 200 хил. бройки мляко на ден в над 900 училища. „Това е огромно производство. Времето ще покаже какво ще бъде качеството“, посочи Дойчев.