Гледай
на живо

ЗАРАДИ ТАЙФУН: Евакуират близо 300 000 души в Япония

Отменени са над 600 полета

ЗАРАДИ ТАЙФУН: Евакуират близо 300 000 души в Япония Властите в град Кобе препоръчаха на 288 000 жители в няколко района да се евакуира, заради  идв... thumbnail text

Властите в град Кобе препоръчаха на 288 000 жители в няколко района да се евакуира, заради  идващия изключително силен тайфун "Джаби". Същата препоръка беше дадена на властите на град Хирошима за 90 хиляди жители, съобщи РИА Новости.

До този час Япония анулира 632 полета в централната и югозападна част на страната, поради приближаващия ураган. Въздушните превозвачи бяха принудени да анулират полети, чието излитане и кацане е в градовете в региона на Кансай, като например Осака и Кобе. Броят на отменените полети продължава да нараства.

Железопътните компании, особено на най-голямата „Западна железопътна компания“ отмени пускането на бързи и високоскоростните влакове в посока на град Осака и Хирошима и даже на тези, свързващи най-големия японски остров Хоншу с остров Шикоку. Движението на ферибота между префектурите Канагава и Чиба в квартал Токио бе отменено.

Понастоящем тайфунът се приближава към Япония от югоизток и се движи на север, така че до сутринта в сряда „Джеби“ ще обхване цялата територия на страната. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 162 км/ч, с отделни пориви до 216 км/ч, съобщи националната метеорологична агенция.

Метеоролозите определиха, че това е най-мощната буря за тази година.

В началото на юли най-малко 226 души загинаха в Западна Япония при наводнения и свлачища, предизвикани от порои. 10 човека остават в неизвестност след най-смъртоносното природно бедствие в страната от повече от три десетилетия.