София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зарков, БСП: Мощната подкрепа към Гешев предубеди обществото

Депутатът коментира поведението на партията и гласуването за главен обвинител

4 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Съгласен съм с мотивите на президента Румен Радев, с които той върна назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Действително процедурата може да протече само с един кандидат, но  духът на избора, всички тези изслушвания говорят за състезание за този пост. Голяма част от скандалите и проблемите се дължат на пасивността на Министерство на правосъдието. Това коментира заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" 

„Тази мощна подкрепа към Гешев даде поводи да мислим, че решението е предначертано, и че държавната власт си е избрала един кандидат, а ВСС подпечатва решението“, допълни Зарков.

На въпрос дали БСП е предпазлива към избора на главен прокурор, депутатът каза, че са чули много критики по отношение на това поведение от различни страни. „Ние не сме предпазливи към кандидата Иван Гешев, ние сме предпазливи по отношение на закона. Ние имаме представители от ВСС, а в избора на главен прокурор не бива парламентът или политическите сили да взимат отношение“, сподели още той.

Отново ще се прегласува кандидатурата на Гешев в четвъртък, въпреки че законът гласи, че трябва да се започне нова процедура. „Прави се първа номинация, а президентът може да я върне веднъж, ако на прегласуването Гешев събере 17 гласа - той ще бъде избран, а ако не събере тези гласове – ще бъде започната нова процедура. Ако ВСС се съобрази с ветото на Румен Радев, то те не трябва да повтарят резултатът си от първото гласуване“, коментира зам.-председателя на ПГ на БСП.

„Гешев ще бъде петият главен прокурор. Прокуратурата практически отговаря за всички, с йерархизираната си функция, човекът, който я оглавява, има безконтролна власт. Само една институция може да контролира главният прокурор – това е съдът, но не може да се контролира отказът на прокуратурата да образува производство, а трябва да е точно обратното“, каза още той.

„Облечен с авторитет и власт човек трябва да следи какво говори и с каква тоналност заради фактът, че те могат да прозвучат като заплаха“, допълни Зарков.