София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заседаваме с Естония и Австрия за председателството на ЕС след месец

България – ротационен председател на Съвета на ЕС месеци по-рано заради Брекзит

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първата координационна среща по приоритетите на председателства в тройката Естония – България и Австрия ще се проведе в средата на септември. За това са се договорили екипите, които работят по подготовката на ротационното председателство на Съвета на ЕС в трите държави, предаде Агенция „Фокус“.
Срещата е насрочена след официалния отказ на Великобритания да участва в тройката ни и решението на Съвета, според което всички председателства до 2020 г. се изместват с шест месеца напред. Това съобщиха от кабинета на вицепремиерa Меглена Кунева.

Приоритетите на България са четири: работни места, растеж и конкурентоспособност; миграция и сигурност; ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата, както и Европейският съюз на световната сцена. Страната ни ще постави акцент върху развитието на европейския цифров пазар, подготовката на висококвалифицирани кадри в сферата на информационните технологии, и електронната търговия.
Още в началото на януари Съветът по европейски въпроси прие четирите предварителни приоритета, формулирани от работните групи на различните министерства. Веднага след като стана ясно, че Великобритания напуска съюза, вицепремиерът Кунева започна поредица от лични срещи с министерствата за уточняване на новия график за подготовката.