София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Засега няма да върнат изоставеното дете в „Младост 1“ на майката

Остава под закрилата на Социалната служба

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Изоставеното бебе в „Младост 1“ за сега няма да бъде върнато на майка си. Малкият Александър, който е само на 4 месеца беше изоставен в неделя, на детска площадка в квартала.

Детето е било оставено от майка си заради липсата на пари, с които да го гледа. Бебето беше намерено в детското си столче, където имало вода и храна, а плачът му бил чут от жена, минаваща покрай мястото.

В момента то е настанено в лечебно заведение. Състоянието му е добро.

Майката на Александър сама се обадила в полицията, за да съобщи че е изоставила детето си.

Жената е била уволнена от работа още преди да роди и е загубила майчинството си. Преди дни е влязла в болница заради гинекологичен проблем. Минути след като била изписана, тя изоставила Александър, тъй като получавала само по 100 лева на месец детски надбавки.

От Социалната служба в Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман са предложили съдействие на 38-годишната жена, за намиране на работа. Тя е подала заявление за реинтеграция.

Според данните на „Социално подпомагане“ жената е получавала полагащите й се по закон месечни помощи. Изплатени са й били 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете и 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица.

Тя ще подаде и заявление за еднократна помощ от 325 лева за предстояща операция и документи за отпускане на помощ за отопление.