София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Защо умират пчелите

Председателят на пчеларския съюз Михаил Михалов разказва за проблемите

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Миналата година беше много проблемна за пчеларите в България, имаше много висока смъртност при пчелите и добивите на мед не бяха много по-високи спрямо предходната година. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз.

Според него причината за високата смъртност е основно студът, но също така на пчелите се отразява и използването на различни срещи за растителна защита.

В Силистренско и в Гоце Делчев смъртността достигна почти 100 %, посочи Михаил Михайлов.

Той посочи, че някои страни, сред тях и България, са си извоювали правото да използват пестициди, а това вреди на пчелите, а също и на останалата жива природа. Периодът на разпад на тези пестициди е около 20 години и това ги прави много опасни, изтъкна председателят на пчеларския съюз.

„Тези пестициди са канцерогенни, много опасни и трябва да бъдат забранени и за това има становище на много държави. Очакваме в началото на годината да бъде наложена забрана за използването на тези пестициди в Европа“, каза Михаил Михайлов.

Той коментира, че вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, преминават във восъка и меда и представляват известна опасност за потребителите.

Председателят на пчеларския съюз посочи, че изкупната цена на едро е около 5 лева за килограм, а при продажбата на дребно тя се удвоява. Според него изкупната цена е ниска и трудно покрива разходите за производство.

Необходими се промени в Закона за пчеларството, но пчеларите се опасяват, че по този начин местните власти може да принудят стопаните да изнесат кошерите от дворовете си, затова промените трябва да се правят предпазливо“, коментира още Михаил Михайлов.