София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Засилени мерки за сигурност по време на предстоящите празници

Създадена е организация за контрол по пътищата

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

МВР предприема всички необходими мерки и е създава организация във връзка с всички прояви, свързани с  честването на Деня на независимостта, чиито акцент ще е във Велико Търново, съобщиха от „Охранителна полиция“-ГДНП. Ще бъдат изградени допълнителни контролно-пропускателни пунктове, на които ще се извършват проверки включително и с метал-детектори.  В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие, в градовете ще има допълнителни полицейски екипи, а в малките населени места ще бъдат включени екипи на жандармерията.

През следващите 3 почивни дни се очаква и засилен трафик по пътищата на страната и през граничните пунктове.  Основно вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено по направленията към ГКПП- тата с Гърция и пътната мрежа към Велико Търново. Още днес в следобедните часове ще започнем насищане на пътната мрежа с екипи на „Пътна полиция“, обясни инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“.

Инспектор Соколов напомни, че в отделни участъци има продължаващи ремонти и апелира шофьорите да проявят повече толерантност, за да не се допуснат тежки инциденти.

Гл.инспектор Любомир Костадинов, от отдел „Пътна полиция“ към СДВР добави, че от 13.30 часа на входно-изходните артерии на столицата ще се разполагат екипи, които да осигуряват трафика извън и в София. Очакваме потокът към магистрала „Хемус“ да е голям, ще се опитаме да направим две ленти на изход, каза той.

По повод шествието „Нощно каране“в София, в памет на загиналите мотористи, ще се включат около 1000 мотора и се очакват затруднения. Според предварителния график те няма да влизат в центъра на столицата и мероприятието трябва да приключи  до 21.30 ч., според  разрешението на Столична община. Участниците са предупредени да са с изправни мотори и с документи, които ще бъдат проверявани.

Във връзка с Деня на мобилността в утрешния ден  ще бъде затворен „големият център“ в столицата от 10.00 до 17.00 часа. Това няма как  да не създаде допълнителни затруднения на хората, които се предвиждат между „Люлин“, „Цариградско шосе“ и „Младост“, допълни той.

Главен инспектор Аксиния Дейкова от ГД„Гранична полиция“ съобщи, че вече се наблюдава засилен трафик по границата, но засега няма струпвания. За следващите дни ще бъдат осигурени максимален брой служители по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния.