Гледай
на живо

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

7 задържани в третата вечер от протестите

В петък вечерта се проведе третият протест в Габрово, който премина мирно. Униформените бяха преградили пътя към една от ромските махали в града, което предизвика недоволството на протестиращите, но в следващия момент жандармеристите свалиха каските и щитовете си и бяха аплодирани от демонстрантите.

Напрежението в града беше породено от нападение над продавач в денонощен магазин от трима мъже от ромски произход. Днес се очаква нова демонстрация в града, която да е най-масовата. Очакват се и хора от други градове.

Жандармерията остава, за да гарантира спокойствието, а властта започва проверка дали полицията в Габрово е реагирала адекватно на бунтовете. Тази вечер е първата спокойна в Габрово след началото на бурните протести, предизвикани от побой над продавач в магазин в града.

Директорът на ОД на МВР - Габрово Борислав Бончев даде отчет за свършеното през последните дни на извънредно заседание на общинския съвет. Няколко часа по-късно, подаде оставка.

Оставката на Борислав Бончев дойде след остри политически реакции и лично обвинение от страна на премиера. От Хърватия Бойко Борисов се закани, че ще има тежки последствия за виновните, защото полицията е подценила ситуацията.

„Имам основателни претенции към шефа на полицията. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат групи, както ми докладват и чувам и да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допусне", коментира Бойко Борисов.