Гледай
на живо
Vox Populi

Затвор за 74 протестиращи в Египет

Протестите против президента Сиси

Египетските сили за сигурност се сблъскаха със стотици антиправителствени протестиращи в пристанищния град Суец в събота. По протестиращите е пръскано със сълзотворен газ и е стреляно предупредително, разказаха участващи в демонстрациите, предаде АФП.

Протестиращите са започнали да искат оставката на президента Абдел Фатах ел-Сиси още в петък.

Най-малко 74 души са арестувани след като протестите започнаха, след като Мохамед Али, противник на Сиси, публикува онлайн призиви за демонстрации срещу Сиси.

Рядките прояви на несъгласие срещу управлението на ел Сиси избухнаха в столицата, Кайро и други градове, където стотици египтяни излязоха на улиците, скандирайки лозунги, включително "Напусни, Сиси!" и изисква "падането на режима".

Демонстрациите са изключително редки в Египет, след като правителството ефективно забрани протестите след 2013 г. след военното прокуждане на президентът Мохамед Морси.

В събота протестиращите се насочиха към центъра на Суец. За втора поредна вечер, бяха посрещнати от силите за сигурност, които затварят улиците с бронирани превозни средства.

В изявление в събота Human Rights Watch (HRW) призова египетското правителство да "защити правото на мирен протест", след като десетки бяха арестувани за демонстрации в цялата страна.

 

Ел-Сиси, който отлетя в петък вечер за Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на Организацията на обединените нации следващата седмица, все още не коментира протестите в петък.