София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затвор за нелегално производство на алкохол и цигари

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Депутатите криминализираха нелегалното производство на цигари и алкохол, както и приготовлението за такова, като приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс.

С гласуваните изменения се въвежда и регистрационен режим за машините за производство на цигари и алкохол. Конкретен повод станаха акцията на прокуратурата и Агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" и арестът на собственика на групата компании около завода Миню Стайков. Промените обаче няма да засегнат алкохолния бос, тъй като законът има действие „занапред“.

Според новите изменения в кодекса тези, които произвеждат или държат с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, да се наказват с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева. Наказанието за тези, които държат или укриват предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари, ще бъде лишаване от свобода до 3 години.

Нововъведенията в закона дават право на митничарите да задържат лицата, които продават стоки без бандерол или пренасят незаконно стоки през границата. Граничните власти ще могат да задържат лица в случай, че те дължат ДДС от внос и акцизи и съществува реална опасност да се укрият или да извършат престъпление.

С промените се предвижда възможност за отнемане в полза на държавата на пряка и непряка облага, придобита чрез престъпна дейност, ако не подлежи на връщане или възстановяване.

Привличането на лице като обвиняем за престъпление по Закона за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е посочено като основание за започване на проверка. Когато са събрани достатъчно данни, че имуществото е незаконно придобито, антикорупционният орган (КПКОНПИ) внася в съда искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имуществото. Конфискуваното имущество ще се управлява именно от КПКОНПИ.