София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затворени пътища и пълна забрана за тирове заради снега

България под дебела снежна покривка

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Въведена е пълна забрана за движение на ТИР-ове и тежкотоварни превозни средства за територията на цялата страна, заяви на брифинг след заседание на Кризисния щаб министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

„От обяд ще започне поетапното пускане на тежкотоварното движение единствено и само по направлението от София към Кулата. Това ще е единственото направление, по което ще можем да пуснем тежкотоварен трафик. На всички останали места на територията на цялата страна ще остане пълната забрана за ТИР-ове“, каза още Павлова.

Министърът в оставка посочи още, че проходът „Петрохан“ е напълно затворен за движение поради паднали лавини. Възможният маршрут е по автомагистрала „Хемус“ и през Ботевград, Мездра, Монтана.

В планинските райони автомобилите трябва да бъдат оборудвани и с вериги. След въвеждането на забраните няма нарушители, няма пътни инциденти и затворени участъци, заради аварирали. Няма и бедстващи хора.

„Обстановката остава сложна, пътната мрежа е обработена и проходима при зимни условия. Затваряме автомагистрала „Хемус“ в участъка от Шумен до Варна, както и пътя Варна – Добрич и за леките коли. Ще бъде затворена докато не намалее вятъра и не спрат навяванията“, каза още Павлова.

Наложена е и забрана за движение на всички превозни средства в областите Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе. В някои части на България има и намалена видимост.

„Издадохме и разпореждане за пълно затваряне на цялото движение на участъка от АМ „Тракия от Карнобат до Бургас, както и на стария път I-6 от "Петолъчката" до Бургас, тъй като там също освен за обилния снеговалеж, който продължаваше цяла нощ в момента има много силен вятър и снегонавявания“, обясни Павлова.

Институциите препоръчват на всички да избягват пътуванията. Температурите постепенно тръгват надолу. Лошото време остава и в следващото денонощие.