София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Завиха с найлон оборудването за АЕЦ "Белене"

НЕК преговаря с руснаците сама да си съхранява оборудването

6 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Националната електрическа компания преговаря с руската страна сама да си съхранява оборудването на АЕЦ “Белене“, под контрола на производителя. Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, цитиран от БНР.  Причината е, че руското предложение за съхранение е финансово неизгодно за компанията.

Припомняме, че преди дни бившият министър на енергетиката Румен Овчаров предупреди, че оборудването на АЕЦ Белене не е консервирано надеждно, стои на открито и може да бъде компрометирано.

Оборудването за АЕЦ "Белене", което вече е в България, е било покрито с найлон по разпореждане на премиера Бойко Борисов, казаоще Петър Илиев пред журналисти след днешното заседание на правната комисия. Шефът  на НЕК изрично подчерта, че при каквото и да е време няма проблем - и да вали дъжд, дори сняг, "няма му нищо на това оборудване". Причината - всъщност тези контейнери, които били докарани от Русия, са "пълна неръждавейка". Ценното е вътре - в контейнерите има азот и силициеви съединения, които не допускат влага и съответно пазят от поражения съдържанието - от корозия и от ръжда, което е истински ценното, обясни Илиев.

Той посочи, че самите производители от "Атомстройекспорт" са препоръчали контейнерите да бъдат складирани под "навесчета", които ще се правят тепърва, защото ако се направели сега, ще се пречи на разтоварването.

50% от оборудването вече е пристигнала в България, а другите 50% са на пристанището в Санкт Петербург. Оборудването идва след като платихме 620 млн. евро на Русия след арбитраж.