София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здрава родилка почина след раждане

Бебето е с оток на мозъка

6 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Здрава родилка почина в сливенската болница ден след раждането на детето си. Ренета Томова е починала от оток на белия дроб. Бебето също е с наранявания -то има пареза на едната ръчичка и оток на мозъка.

Нейните близки обвиняват лекарите, които използвали стари методи за израждане на бебето – скачали върху корема на родилката.

Директорът на здравното заведение обаче твърди, че състоянието на Ренета рязко се влошило след раждането и не могли да я спасят, въпреки че била приета в отделението по реанимация.

Трагичната случка става на 16 август, когато, след нормална бременност Ренета Томова ражда първото си дете в болницата в Сливен. Близките й искат да разберат истината. Те настояват аутопсията на родилката да бъде извършена в друго населено място – най-добре в София.

"Те я убиха", категорична е покрусената й майка каза, че ще търсят справедливост в съда.

"Абсолютно, 100% съм сигурен, че това е от лекарска некадърност, убиха моето дете. След раждането в 11 ч. на 16-ти бяхме на първо свиждане и тя ми каза, че ребрата й са помляти от натискане с лакти и скачане отгоре й”, каза пред бТВ бащата на родилката посочвайки, че дъщеря му въобще не можела да се повдигне или подмести.

Раждането е осъществил екипът на д-р Пашева. Момиче, което е било там и е чакало по време на раждането, разказа, че отначало всичко е било нормално.

„Докторът излезе, каза ни: Всичко е наред, раждането просто ще протече малко по-трудно, но всичко е наред, вече сме на финала. Обаче в последствие взеха да се чуват много силни викове от нейна страна, на родилката, доста силни викове, тя молеше да спрат, че не може повече. После дойдоха други екипи, д-р Пашева също дойде, тя се чуваше отстрани, те са вътре, ние сме отвън, „Стига си крещяла, стига си крещяла”, разказа момичето.

По случая е образувано досъдебно производство.

Това е вторият случай на смърт на родилка през последния месец. В края на юли жена почина при планирано секцио в Плевен, а бебето е в кома. Според документите ден по-рано починалата жена е била здрава и без кръвно.