София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗДРАВНАТА КАСА НЕ ПРЕДЛАГА ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЯКОИ РЕДКИ БОЛЕСТИ

ПРОБЛЕМЪТ Е В БАВНОТО РЕГИСТРИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВАТА В НЗОК

9 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

В страната ни липсва лечение по здравна каса за много редки заболявания сред които са болестта на Хънтингтън, гнойния хидраденит и порфириите.

Според председателят на Националния алианс на хората с редки болести - Владимир Томов, проблемът с наличието на лечение за тях се корени в самите фармацевтични компании, които или не искат да регистрират медикаменти към касата или се спират от прекалено тромавият и продължителен процес по регистрацията им.
По мнение на Томов, съществуват и редки заболявания, които не са достатъчно добре обхванати, като муковдисцидозата. Той каза, че при нея трябва да има повече налични медикаменти. Проблем има и с обгрижването на пациентите, за които НЗОК е осигурила лечение. За почти всички заболявания се изискват допълнителни процедури, които са свързани с лечението. Председателят на пациентската организация е възпрепятстван да извърши предприетите планове за подобряване на състоянието на пациентите поради ниско финансиране от страна на държавата.

ИЗТОЧНИК: ЗДРАВЕ.НЕТ