Гледай
на живо

Здравната комисия прие Закона за хората с увреждания

Законопроектът бе одобрен единодушно

Законопроектът за хората с увреждания бе единодушно приет от Комисията по здравеопазване в парламента. Той беше представен на депутатите от зам.-министъра на труда и социална политика Султанка Петрова.

От своя страна председателят на комисията д-р Дариткова обясни, че проектът е добре структуриран, ясен и е съобразен с международните стандарти в тази сфера.

На срещата присъстваше и представител на омбудсмана Мая Манолова, която засвидетелства подкрепата си и заяви, че това е стъпка напред за решаването на проблемите на хората с увреждания, но все още има неща за решаване.

В законопроекта за хората с увреждания са заложени няколко вида помощи за децата и пълнолетните хора с увреждания. Една от тях е месечната финансова помощ за хората, навършили 18 години, която е процент от размера на линията на бедност и се увеличава според процента на намалена работоспособност, записан в телковото решение на съответния човек.

Предвижда се и целева помощ за рехабилитация и балнеолечение, като право на нея ще имат пълнолетни хора с 90 и повече процента, децата с трайни увреждания и военноинвалидите.