София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравословното хранене при децата обсъждат в НДК

Започна неформалната среща на здравните министри от ЕС

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

В София започна неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването от ЕС.

Дневният ред предвижда дискусия за здравословното хранене при децата – един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор здравеопазване, като ще бъде поставено ударение върху предлагането на здравословна храна за децата. 

Ще бъде обсъдена и ефективността на лекарствените продукти и достъпността им, включително в контекста на финансовата устойчивост на здравните системи.

Министрите ще обърнат специално внимание и на бъдещето на здравеопазването в рамките на общността.

„На днешното заседание ще поставим две основни теми – здарвословното хранене при децата и темата за ефективни и достъпни лекарствени продукти“, това каза преди началото на съвета министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който е домакин на срещата.

Той подчерта, че здравословното хранене на децата е свързано с намаляването на хроничните заболявания при подрастващите. „Специално внимание ще обърнем на влиянието на средата, на предлагането и на маркетинга на храните. Ще говорим и за общата селскостопанска политика, както и ще обърнем внимание и на ролята на науката. Ще дебатираме и лекарствената политика, като ще търсим баланс между здравето и търговията“, обясни министър Ананиев.

„Здравеопазването е основна политика на Европейската комисия и тя трябва да намери място в бъдещите структури на комисията“, подчерта още той.

В срещата на здравните министри ще вземе участие и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.