София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зелена светлина за камери в детските градини

КЗЛД: Не е необходимо съгласие на учители и родители

6 годиниОбразование 11 Боряна Райчева

Вече има зелена светлина за видеонаблюдението в ясли, детски градини и училища. Това обявиха от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

Комисията за защита на личните данни е излязла със становище по повод искане от Държавна  агенция закрила на детето. Становището на КЗЛД е категорично, че е достатъчно да бъдат поставени табели, че има видеонаблюдение в помещенията и друго съгласие не е необходимо.

„ С влизането на новия европейски регламент за личните данни вече не е необходимо да се иска разрешението на всички родители и служители за поставяне на видеонаблюдение и настояваме доц. д-р Чобанов (зам.-кмет по образованието на Столична община) и г-жа Фандъкова (кмет на Столична община), които преди няколко месеца заявиха, че от Столична община ще финансират видеонаблюдение във всички столични ясли и детски градини, но спазвайки законодателството да го направят. Ето сега имаме становището на Комисията за защита на личните данни и затова настояваме да бъде използвано времето за летни ремонти и есента вече да има видеонаблюдение във всяка столично детско заведение. Като призоваваме това да се случи и в учебните зали на училищата, където видеонаблюдението все още не е фак“, казва инж. Васил Николов - председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

До искане за поставяне на камери в яслите и детските градини се стигна след многобройните сигнали за злоупотреба и погазване на правата на деца, на ученици и на учители, както и неадекватното разглеждане на подадените сигнали (поради липса на доказателства).