София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зелена светлина за преговори по пакета "Мобилност"

Ще се борим да отпаднат клаузите за връщането на водача в отправната точка

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия.
Веднага след вота евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия коментира, че решението не е било неочаквано и са били подготвени за това. От тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат и основно ще се търси компромисен вариант.
От своя страна евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка. 
Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.
По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4 седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило.