София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зеленски и Меркел обсъдиха санкциите срещу Русия

Друга важна тема беше и енергийният проект "Северен поток - 2"

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Германия и Украйна смятат, че санкциите срещу Русия могат да бъдат смекчени ако се види прогрес в изпълнението на Минските споразумения от страна на Кремъл. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленский в Берлин.

Зеленский е на първото си посещение в Германия след встъпване в длъжност. Меркел отрече двете страни да са обсъждали засилване на санкциите срещу Русия, а само за продължаване на действието им.

Енергийният проект „Северен поток – 2” също попадна във фокуса на разговорите. Зеленский коментира, че запазването на транзита на руски газ през Украйна, неговото натрупване в украински хранилища е гаранция за енергийната сигурност на Украйна и Европа. И допълни, че това е цивилизован метод за гарантиране на справедлив и безопасен европейски газов пазар.

Канцлерът обяви, че на 12 юли ще се проведе среща на т.нар. Нормандска четворка (Германия, Франция, Русия и Украйна).