София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зеленский разглежда и зам.-шефа на офиса си за премиер

Алексей Гончарук е НПО лидер и е едва 35 години

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нов кандидат за министър-председател се появи в шортлистата на президента Володимир Зеленский. Става дума за чиновник, който навсякъде придружава новия държавен глава и когото опозицията смята за „лоялен човек“.

Това е заместник-ръководителят на Офиса на президента на Украйна, както е преименувал Зеленский Администрацията на държавния глава. Претендентът за премиер се казва Алексей Гончарук.

Той е само на 35 години. Доскоро е шеф на експертно-аналитичния център Better Regulation Delivery Office. Организацията е създадена от Министерството на икономическото развитие на Украйна с грантове от Запада.

„Смятам, че е професионалист, както и мнозина други, които работят в Офиса на президента. Там събрахме добър екип. Пак повтарям: имаме много кандидатури за различни позиции“, заяви лидерът на партията на Зеленский „Слуга на народа“ Дмитрий Разумков.

Номинации за премиер събират, откакто пропрезидентската формация взе над 43% от гласовете на изборите на 21 юли 2019 г. Сред тях е заместник-изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВД) Владислав Рошкован.

След него се нарежда Андрий Коболев, председател на управителния съвет на „Нафтогаз“. Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко е третият от топ-кандидатите.