София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зеленский се обяви против „Северен поток-2“

САЩ критикуват проекта и заплашват Русия

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Украинският президент Володимир Зеленский смята, че е необходимо да се противопостави на изграждането на газопровода "Северен поток-2". Той заяви това на брифинг след среща с полския президент Анджей Дуда в Брюксел, предаде Интерфакс-Украйна.

Според Зеленски Украйна и Полша трябва да работят заедно в областта на европейската енергийна сигурност. Президентът заяви, че противопоставянето на "Северен поток II" ще позволи да се запази стратегическата роля на украинската газопреносна система (ГТС) в осигуряването на гориво за Европа.

„Северен поток II“ трябва да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Украйна. Стартирането му е насрочено за края на 2019 година. В Киев се опасяват, че след въвеждането на газопровода в експлоатация Москва ще откаже да премине газ през страната. Поради това украинската ГТС може да срещне проблеми в работата или да бъде отказана.

САЩ критикуват проекта и заплашват Русия със санкции в случай на отказ от транзит на газ през украинска територия. Германия, напротив, подкрепя изграждането на газопровода.