Гледай
на живо

Зеленский ще организира референдум за преговори с Русия

Президентът подчерта, че е готов на всичко, за да постигне мир

Зеленский ще организира референдум за преговори с Русия Президентът на Украйна Володимир Зеленский ще проведе референдум за преговорния процес с Русия. Това... thumbnail text

Президентът на Украйна Володимир Зеленский ще проведе референдум за преговорния процес с Русия. Това заяви ръководителят на президентската администрация Андрей Богдан.
Богдан отбеляза, че гражданите на страната трябва да участват в обсъждането на процеса на уреждане на отношенията с Москва.
"Обсъждаме въпроса за постигането на мирно споразумение с Русия ще се проведе под формата на национален референдум, за да не гласуват само депутатите и не само президентът да вземе решение – а народът на Украйна да реши", каза политикът.
Според ръководителя на президентската администрация, това ще позволи да бъде избегнато двусмислено решение, което може да доведе до разделение в обществото. Богдан също така подчерта, че в преговорите за Донбас е необходимо да се търсят компромиси, но Украйна "няма да търгува с територии и хора".
На 20 май, по време на встъпването в длъжност, Володимир Зеленский заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде прекратяване на огъня в Донбас. Той подчерта, че е готов на всичко, за да постигне мир, и призова страните за диалог.