София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зеленский: Украйна се стреми към пълноправно членство в ЕС и НАТО

На 20 май Зеленский положи клетва като шестия президент

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

По време на посещението си в Брюксел във вторник новоизбраният украински президент Володимир Зеленский заяви, че страната му все още се стреми да бъде член на Европейския съюз и на военния съюз на НАТО и че е отворен за мирни преговори с Русия.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очакваха да чуят целите на външната политика на бившия комик, който положи клетва като президент на Украйна миналия месец.
Зеленский заяви, че неговото правителство възнамерява да задържи Украйна "на стратегическия си път ... да постигне пълноправно членство в ЕС и НАТО". Членството на двете общности "е приоритет на нашата външна политика," категоричен беше той.
Той добави, че е готов да съживи мирното споразумение с Русия, постигнато в Минск, Беларус през 2015 г.
Украйна е "готова да преговаря с Русия." Страната, обаче, "първо трябва да може да защити" сама себе си.
"Общата задача" за двете съседни нации "е да се гарантира стабилност и сигурност в Черноморския регион", категоричен е новоизбраният президент на Украйна.
На 20 май Зеленский положи клетва като шестия президент на Украйна, която получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.
Зеленски събра 73% от гласовете на президентските избори в Украйна през април, побеждавайки досегашния президент Петро Порошенко.
Преди президентския си мандат Зеленский е най-известен с ролята си в украинското политическо сатирно телевизионно шоу "Слуга на народа", в което той играе президента на Украйна.