София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗЕМЕДЕЛЦИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАМ.-МИНИСТЪР

ОБВИНЕНИЯ В НЕРАЗПРЕДЕЛЕНИ ЕВРОПАРИ И ЛОШО АГРОФИНАНСИРАНЕ

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Земеделците протестираха пред Министерството на земеделието и храните срещу начина на разпределяне на евросубсидиите и финансирането на агроекологичните производители у нас.

Въпреки очакваните 3 000 души, пред входа на министерството се събраха не повече от 50 човека. Протестът беше организиран от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители, а причината – действията на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев по разпределението на европейски средства. От организацията обясниха малкия брой демонстранти с натиска, който е упражняван върху тях. Председателят Александър Атанасов изрази недоволство по отрязването на земедлците от дискусиите за промени в сектора. По негови думи вина има зам.-министър Грудев.

Обектът на недоволство – Васил Грудев подчерта, че повечето браншови организации са се разграничили от протеста. Той отговори на демонстрациите така: В новата Програма за развитие на селските райони сме заложили на едно балансирано помагане в агроекологичния сектор.

Протестиращите настояват за съгласувани действия от страна на министерството и сигурност в сектора. По техни думи агроекологичните мерки, взети от Груев и екипа му, са произволни.