Гледай
на живо

Земеделски организации готвят протест

Искат оставката на министър Порожанов

Повече от 20 земеделски организации готвят национален протест. Членовете и симпатизантите им настояват и за оставката на ресорния министър Румен Порожанов. На нарочна пресконференция те заявиха, че причините са свързани с липсата на дългосрочна политика в земеделието и масовото пренебрегване на мнението на бранша.
 
Сред недоволните са Българска асоциация биопродукти, Национална биологична асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Асоциация „Български пипер”, Съюз на производители на праскови и други.
 
Протестиращите настояват за спешна среща с министъра и за разписване на нова стратегия и цели за развитие на браншовете. Обвиненията срещу ръководеното от Пооржанов ведомство са, че то е въвело свръхрегулация, съсипваща бизнеса. Земеделците настояват и за оставката на министър Порожанов, който според тях олицетворява всички тези негативни процеси.
 
Сдруженията са излъчили Българска асоциация на картофопроизводителите да внесе в земеделското министерство разписани предложения и решения за стратегията.