София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земеделският бранш с трета дискусия за бъдещето на ОСП

Над 30 браншови организации ще се срещнат в Стара Загора

7 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Продължава поредицата дебати за изготвяне на единна българска позиция за визията на Общата селскостопанска политика след 2020. Официалната Работна група към „Национален земеделски форум – ОСП след 2020“, в която влизат представители на над 30 браншови организации, се събира на трето заседание във вторник, 8 август 2017 г, в Хотел Калиста, Старозагорски минерални бани.

Форумът е инициатива на земеделския бранш и обединява над 30 организации от всички сектори в селското стопанство, сред които основните организации на производители, всички преработватели, представители на синдикатите и научната общност.

По инициатива на МЗХГ в третaта работна среща ще участва министър Порожанов и неговият екип. Дискусията ще постави акцент върху Стълб II на ОСП – Програма за развитие на селските райони, пазарните мерки на подкрепа и механизмите за управление на риска в земеделието. Ще бъдат разгледани и съпоставени механизмите, по които се прилагат директните плащания чрез Схемата за единно плащане на площ и Схемата за базово плащане.

Участниците ще подложат на дискусия и други актуални теми като мястото на зелените плащания, инвестиционни мерки срещу финансови инструменти и трябва ли екологичните изисквания да бъдат по-силно застъпени в ОСП след 2020.

Предвидена е и презентация, обобщаваща всички разгледани до момента позиции на други държави членки и НПО - представени на ниво ЕС, чиято цел е очертаване на основните мнения и идентифициране мястото на страната ни. Дискусията ще продължи със синтезирано представяне на „документите за размисъл на ЕК“ и разглеждане на 5-те сценария в бъдещето финансиране на ЕС.

От „Центъра за икономически изследвания в селското стопанство“ към Института по аграрана икономика, ССА ще презентират световната практика в управлението на риска в земеделието в ЕС, САЩ и Канада, въз основа на което да протече свободна дискусия по темата.

В панела, посветен на пазарните мерки за подкрепа ще бъдат дискутирани прилаганите до момента схеми като „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, Националните програми за сектори лозаро-винарство и пчеларство, интервенция на пазара и пр. Работната група ще анализира тяхната ефективност и ще постави въпроса дали следва да бъде продължено прилагането им след 2020 г.

До този момент работната група проведе две заседания, в резултат на което браншовиците се обединиха около позицията, че ОСП след 2020 трябва да има адекватен на целите и стабилен бюджет, структурата с два стълба да бъде запазена, силно застъпена обвързана подкрепа надградена по отношение на качеството, запазване на директните плащания, сближаване нивата на подпомагане между държавите членки, реално опростяване, по-голяма гъвкавост и др.