София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земеделското ведомство ще плаща повече европари авансово

България е гласувала за съответния проект за регламент на ЕК

5 годиниАгро 6 Боряна Райчева

България се включи в проект на Еврокомисията (ЕК) за по-високи авансови плащания по схеми за директни плащания, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Оттам информират, че България „поиска да бъде включена в проект на регламент на ЕК за предоставяне възможност на определени държави-членки на Европейския съюз (ЕС) да изплатят завишен размер авансови плащания по схеми за директни плащания и някои мерки за развитие на селските райони за 2019 г.“

Проектът се разработва въз на основата на искания от страна на държави-членки, при които има „тежки климатични условия, засягащи земеделската дейност“.

„Идеята е авансови плащания да могат да се правят след 16 октомври в годината на заявяване“,обясняват от ведомството на Десислава Танева.

Авансовите плащания щели да бъдат „само по схеми за подкрепа, по които Разплащателната агенция е приключила всички проверки“.

Това според МЗХ е било обсъдено на заседание на Смесения комитет по директни плащания и Дирекцията за развитието на селските райони (РСР) към ЕК, проведено в Брюксел на 28 август.

„Като държавите-членки на ЕС единодушно подкрепиха проекта“, подчертават от земеделското министерство.

Предстои съгласуване на Смесения комитет по директни плащания и РСР. След това проектът на регламент трябва да премине вътрешните процедури по одобрение в ЕК. След това ще влезе в сила след публикуване в Официален вестник на ЕК.