София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земетресение край остров Родос в Гърция

Трусът е бил 5.1 по скалата на Рихтер

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Земетресение с магнитуд от 5,1 по Рихтер е регистрирано в морето край гръцкия остров Родос тази сутрин, съобщава "Катимерини".

Трусът е станал в 7,44 часа сутринта, а епицентърът е бил на 37 километра югоизточно от Родос и на 470 километра източно-югоизточно от столицата Атина, съобщава гръцкият институт по геодинамика. Дълбочината на земетресението е била под десет километра.

Силата на земетресението е изчислена на 5,1 по скалата на Рихтер и епицентърът е определен на 30 километра югоизточно от Родос. 

Председателят на гръцката Организация за антисеизмична защита и планиране Евтимис Лекас е успокоил гражданите по телевизия Скай, че земетресението не е свързано с Анадолския разлом (за който се смята, че може да предизвика по-силно земетресение - б.пр.) и че може да се очакват вторични трусове с магнитуд до 4,5 по Рихтер, предаде БТА.