София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зимният туристически сезон в България обещава да бъде успешен

Съдейки по резервациите

4 годиниИкономика 14 Боряна Райчева

Съдейки по резервациите, тази зима до 60% от почиващите в ски курортите на България ще бъдат туристи от съседни страни. Очаква се растеж и на някои други основни пазари. Това заяви министърът на туризма на страната Николина Ангелкова на среща с туристическата индустрия на ски курорта Банско.

Зимният сезон 2018/2019 не беше най-успешният за Банско и други ски курорти в България. По-специално, в Банско хотелиерите отбелязват почти 30 процента намаление на заетостта. Ресторантите отчетоха още по-големи числа. Според туристическата индустрия курортът е пропуснал гости от Великобритания, Турция, Русия и най-вече от самата България.

Според г-жа Ангелкова, в курорта е свършена много работа, за да се подготвят за зимния сезон. Според декларирания обем транфери до летище София германският пазар трябва да нарасне със 7%, унгарският - с 16%, британският - със 17%. Руските туроператори също говорят за повишено търсене през тази зима. Според изпълнителния директор на Solvex Димитър Цонев ранното резервиране на турове до ски курортите в България, които се предлагат с отстъпка до 30%, е било успешно.

Банско е считан за най-модерния български ски курорт. Намира се на склоновете на планинската верига Пирин, на 160 км от София. Височината на курорта е 930 м.

Най-големият ски курорт в страната е Боровец на 72 км от София и 126 км от Пловдив. Боровец е по-висок от Банско - достига височина 1323 м. Най-южният и слънчев ски курорт в България - Пампорово - е още по-висок. Намира се в самия център на Родопите, на около 260 км от София.