София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Злополучната „ Трейс Груп“ със своя версия за трагедията

Компанията отрича вина

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Фирмата “Трейс груп“, която в продължение на няколко дни фокусира общественото внимание, заради трагедията в Своге, изпрати открито писмо до медиите. В него компанията заявява, че не носи отговорност за случилото се. От фирмата поясняват, че изборът на изпълнител на поръчката за Искърското дефиле се е провела по правилата на европейската Програма “Транзитни пътища V“, а не по Закона за обществените поръчки.

Припомняме, че само преди дни регионалният министър Николай Нанков заяви, че в положения асфалт по трасето има недопустими съставки-варовик. Малко по-късно се оказа, че лабораторията, тествала качеството му - е част от структурата на фирмата, правила ремонта на пътя. От лабораторията побързаха да разяснят, че варовикът е неделима част от асфалта и използваните смеси отговарят напълно на европейските и националните стандарти, които допускат наличието на варовик в асфалтовата настилка.

В писмото си „Трейс“ добавиха още, че възложителят АПИ е имал изискване към изпълнителя на проекта да разполага с акредитирана лаборатория.

В писмото се казва, цитирам: В България лабораториите не се делят на частни и държавни, а на акредитирани и неакредитирани. Един от минималните критерии за квалифициране на оферентите в тръжната процедура, за спечелване на проекта е Изпълнителят да разполага с лаборатория. В рамките на проекта сме ползвали няколко акредитирани лаборатории.

В отговор на всички обвинения за некачествено свършена работа злаполучната фирма заяви, че винаги когато коректно им е било искано отстраняване на дефекти по пътната настилка са реагирали съобразно предписанията на договора.