София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЗООПОЛИЦИЯ ЗАПОЧВА ДА СЛЕДИ ЗА НАСИЛИЕ НАД ЖИВОТНИ

ФОНДАЦИЯ „ЧЕТИРИ ЛАПИ“: САМО ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА СИГНАЛИТЕ СА 150

9 годиниОбщество 26 Боряна Райчева

След като евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ обяви, че в страната ще бъде създадена зоополиция, която да следи за насилие над животни, решихме да се допитаме до главните инициатори на идеята – Фондация „Четири лапи“ - за случаите, в които животните са подлагани на тормоз и за нуждата от подобен контролен орган.

По думи на Явор Гечев, стъпката е голяма и с въвеждането на полицията за животни, проблемът ще бъде по-сериозно разглеждан от хората. Той заяви още, че много често процедурите по разследване на случаите не се спазват именно поради неинформираност и неспециализираност върху този тип престъпления.

За сравнение – зоополицаите в Холандия са специално обучени само в разрешаването на престъпления, извършвани срещу животни.

От фондацията бяха категорични, че създаването на зоополиция е дългочакана промяна. За нея борбата започва още през 2011 г. От тогава случаите на брутални посегателства срещу животни нарастват все повече. Във ветеринарната клиника в Банкя, на ден постъпват десетки сигнали, а тенденцията сочи постоянно увеличаване на подобни прояви.

Сега, след като жестокостта над животни е наказуема и подлежи на присъда за виновните, се надяваме, макар и с малък ресурс, подобни престъпления да бъдат ограничавани..., защото насилието е насилие... независимо от формата и обекта.

Гледайте и продължението по темата с моменти от предаването "Делници", излъчено на 03.07.2015 г. по Телевизия Евроком.