София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зоран Заев иска дата за преговори с ЕС до октомври

„Берлинският процес е част от присъединяването“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

До октомври 2019 г. е срокът, в който Северна Македония трябва получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Това заяви премиерът на страната Зоран Заев след среща с полския си колега Матеуш Моравецки.

Изказването му е направено на срещата на върха за Берлинския процес в полския град Познан. Според македонския министър-председател, ако Евроъюзът реши да даде дата на Скопие, това ще „потвърди авторитета на ЕС на Балканите“.

„Това ще насърчи останалите държави да продължат вътрешните си реформи“, смята Зоран Заев.

Берлинският процес е част от присъедняването на Западните Балкани към ЕС, каза министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

„Трябва да бъдем много доволни от това, което се постига, Берлинският процес започна с дневен ред за строене на обща инфраструктура, а след това се разшири и достигна създаване на регионална иконономическа зона“, каза министърът.

Българската делегация е водена от вицепремиера и шеф на МВнР Екатерина Захариева. В петък в дискусиите в Познан трябва да се включи и премиерът Бойко Борисов.