София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зоран Заев: Изпълнихме завета на Гоце Делчев, подадохме си ръце

Европа и САЩ приветстваха договора между България и Македония

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие. Македония чества 114-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и своя национален празник.

На церемонията от българска страна присъстваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, енергийният министър Теменужка Петкова, транспортният министър Ивайло Московски, посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев.

Чут е заветът на Гоце Делчев и Македония и България си подадоха ръце, каза по време на церемонията македонският премиер Зоран Заев.

Подписването на договора за добросъседство между двете държави беше приветствано от водещите европйски страни и САЩ.

В изявление на германския министър на външните работи Зигмар Габриел се казва, че „двете държави изпратиха важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите“.

Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Бивша югославска република Македония и България, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи.

„Добрите съседски отношения между София и Скопие са ключови за гарантирането на стабилността в региона“, заяви британският министър по европейските въпроси Алън Дънкан.

„САЩ поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, гледащо напред споразумение признава и преди това силните връзки между двете държави и отваря вратата за дори още по-близко сътрудничество в разнообразни сфери като инфраструктурата и културата. Подписването на договора ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие в по-широкия регион и предлага окуражаващ пример за това как различията между съседите могат да се разрешат мирно“, се казва в официално съобщение на Държавния департамент на САЩ.